Kazakistan’ daki Baykonur Uzay Üssü’ ne verilen bir başka ad….


Tyuratam,
Baykonur,
Baykonur Uzay Üssü
Kosmodrom Baykonur,
Leninsk,


Kazakistan’ın Baykonur kasabasının 320 km kadar güney doğusunda, Seyhun (Sırderya) nehrinin kıvrımındaki bozkırda kurulmuş olan üs, dünyanın en eski ve en büyük uzay fırlatma üssüdür.

Sovyet yönetimi üsse güvenlik nedeniyle yanıltıcı olarak 320 km uzaktaki Baykonur’un adını vermiştir. Baykonur Uzay Üssü , birçok fırlatma rampası , 5 adet kontrol kulesi , 9 adet kontrol merkezi ve 1.500 km uzunlukta bir füze deneme alanına sahiptir.

2 Haziran 1955 yılında hizmete giren üssün genişliği kuzeyden güneye 80 km , doğudan batıya 130 km kadardır. Askerlerin çalıştırıldığı yapım işleri yaklaşık ikibuçuk yılda tamamlanmıştır.

Üs yakınlarına çalışanların ve ailelerinin kalmaları için Tyuratam şehri (o zamanki adı ile Leninsk) şehri kurulmuştur. Tüm Rus insanlı uzay araçları , ay ve gezegen sondaları bu üsten fırlatılmıştır.

Baykonur, Kazakça bay (bereketli) ve konur (kahverengi) kelimelerinden oluşan bir bileşik kelimedir. Baykonur (Eski adı: Leninsk) Kazakistan’ ın Kızılorda eyaletinde bir kent. Rusya tarafından kiralanmıştır ve yönetilmektedir. Sovyetler döneminde Baykonur Uzay Üssü’ ne hizmet vermek üzere kurulmuştur. Gerçek Baykonur, birkaç yüz kilometre kuzeydoğuda, Karagandı eyaletinde bir madencilik kasabasıdır.

Sovyetler, uzay üssüne bu adı vererek düşman casuslarını şaşırtmaya ve üssün gerçek yerini gizlemeye çalışmışlardır. Demiryolu istasyonu uzay üssünden önce yapılmıştır ve kentin eski adını taşır. Şehrin ekonomisi büyük ölçüde uzay üssüne bağlıdır. Baykonur adını şehre 20 Aralık 1995 yılında Boris Yeltsin vermiştir.

BAYKONUR UZAY ÜSSÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.