“Çıntar” da denen, yenilebilir bir mantar cinsi…

Melki,
Çıntar’da denen, yenilebilir bir mantar cinsi.
Çıntar,
Kanlıca,
Melki,
Elicek,
Ebicek.
Ebişek, Ebişke.
Çam mantarı,
Göbelek Mantarı,

Kanlıca Mantarı
(Laetarius deiiciocus),

Halk arasında Kanlıca, Elicek ve Ebişek diye bilinen bu mantarın Latince adı Lactarius’ dur. Türkiye’nin kimi yerlerinde Melki diye bilinir. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar. Kanlıca mantarı, nemli ve yağışlı bölgeleri sever. Genellikle ekim ayında ortaya çıkar. Kuzey Ege, Bolu, Kastamonu, Boyabat, Duragan, Vezirköprü, Gerede gibi yörelerdeki yaylarda ve ormanlarda yetişir.

Kanlıca mantarının rengi kırmızımsıya çalar. Çamlıklarda, düz arazilerde olur. Turşusuna kadar yapılır. En lezzetlisi mangalda, közde pişirilerek yenilendir.

Sonbaharın, yağmurlarında üreyen en güzel lezzetli yabani mantarıdır. Ormanlık arazilerde yetişir. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gerekir.

En nefis mantarların başında Melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar mantarı gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.