“İncirop” da denilen ve yumruları yenen otsu bir bitki …


Atol,
Attol,
Adol,
İncirop,
Bunium microcarpum (Umbelliferae).

Gıncırop,
Tombul,
Hatol,
Topalak, Kara Topalak (Silifke yöresinde verilen ad).
(Ferulaceum)
Gece biten,
Çayır çömezi,
Domuzağırşağı,
Çakmuz,

İlkbaharda yetişen, fındık büyüklüğünde, kökü yenebilen bir ot.

İlkbaharda kırlarda ve tarlalarda yetişen otsu bir bitkidir. Yumruları siyah ve beyaza yakın renkte olmak üzere iki çeşittir.
Siyah yumrular nohut gibi yuvarlak, beyaza yakın renkli yumrular ise badem gibi yassıdır. Kahverengi bir kabukla kaplı fındık büyüklüğündeki beyaz tatlımsı kökü yenir.

Yaprağı 10-35 cm yükseklikte, bir sapın ucunda şemsiye gibi etrafa açılır. Pembe ya da beyaz çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir. Baharın çift sürülürken toprak üstüne çıkan yuvarlak yumruları toplanıp çiğ olarak ya da pişirildikten sonra yenilir. Çerez gibi çocuklar tarafından yenilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.