“Kuş kadın” adlı heykeli simge olarak kullanan bir sanal şiddet oyunu …


Momo,
Kuş kadın,
Whatsapp kızı,
Oyunda kullanılan patlak gözlü ve soluk ciltli kızın fotoğrafı, Aiso’nun 2016 yılında Vanilla Müzesinde sergilenen “Kuş Kadın” adını verdiği heykeline ait. Simge olarak Whatsapp kızı Momo olarak biliniyor.

Momo Mücadelesi, adıyla Facebook ve diğer medya kuruluşlarına yayılmış. Var olmayan bir sosyal medya sorunuyla ilgili bir aldatmaca ve şehir efsanesi. Birçok kişi onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı ve bu şekilde de Instagram’da yayıldı.

İntihar oyunu Mavi Balina’ya benzeyen bir sanal şiddet oyunu olduğu öne sürülüyor. Momo’ nun simgesi olan heykelin yaratıcısı, eserini yok ettiğini 04.03.20019 tarihinde The Sun’a açıkladı. Heykeltraş Aiso (1976), Momo’nun öldüğü ve lanetin kalktığını duyurdu. Aiso, heykelin insanları korkutmak için kullanılmasından dolayı da kendini suçlu hissettiğini söylemiş. Momo adı ile sanal ortamda yer bulmuş olan kadın heykeli simgesinin, lanet ve intiharlara sürüklediği iddia ediliyordu. Bu nedenle duyurusunda artık çocuklar rahat edebilir dedi.

Arjantin’de 12 yaşındaki bir kız çocuğun Whatsapp mesajlaşma platformu üzerinden yayılan oyunun etkisiyle intihar ettiği iddiası uluslararası basında haber olmuş. İspanyolca konuşulan ülkelerden birinde, bir WhatsApp kullanıcısının yaratıldığı numaranın temasa geçtiği kişilere rahatsız edici fotoğraflar yolladığı öne sürülüyor. Korku filmi karakterine benzeyen bir figür, çocuklardan kendilerine zarar vermelerini istiyor ve sonunda intiharla sonuçlanabilecek bu talimatları yerine getirmeyenleri tehdit ediyor. Momo’nun kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaştığı da iddialar arasında.

Momo ile ilgili bilinen, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika’da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirilmiş olması. Momo, WhatsApp üzerinden yayılsa da çocuklar arasında çok popüler olan sanal inşaat oyunu Minecraft’ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başlanmış durumda. Sanal suç uzmanları bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak durmayı ve bilinmeyen numaralarla iletişime geçmemeyi tavsiye ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.