Polonyalı matematikçi ve astronomi bilgini …
Kopernik,
Copernicus,
Nicolaus Copernicus,
Mikołaj Kopernik.
Koʊˈpɜːrnɪkəs,
Alm. Nikolaus Kopernikus,
Niklas Koppernigk
D.19 Şubat 1473 -Ö. 24 Mayıs 1543
Rönesans dönemi bir matematikçi, astronom ve papaz.
Polonya Krallığının bir parçası olan Royal Prusya’da 1473 yılında Thorn (Toruń)’da doğmuş ve 1543 yılında Royal Prusya, Frombork (Frauenburg)’de ölmüş.
Kopernik temel eğitimini tamamladıktan sonra Krakow Üniversitesine devam etmiş ve 1494 yılında bitirmiş. 1494 yılında evine dönen Kopernik, dini eğitim için İtalya’ya gitti. İtalya’da gökbilimci Domenico Noworra ile beraber 1504 yılına kadar çalıştı. Bologna Üniversitesine 1496 yılında devam etmiş ve 1500 yılında, Polonya’ya dönerek bir süre kilisede görev yaptı. Padua Üniversitesinde hukuk okurken geçmiştir. 1501 yılında Tıp okumak üzere tekrar İtalya’ya döndü. Kopernik 1503 yılında, Ferrara Üniversitesinde Tıp okumaya başladı. Burada hastalığa yakalandı.
Dünyayı güneş yerine yerleştiren evrenin bir modelini, belki de on sekiz yüzyıl önce böyle bir modeli formüle etmiş olan Samos Aristarchus’tan bağımsız olarak başka bir şekilde formüle eden gökbilimci. Heliosentrik-Güneş merkezli teori, Kopernik teorisi olarak da adlandırılır.
Kopernik, dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır. Ancak bu teorileri din adamı olması nedeniyle kilisenin afarozundan korktuğu için ömrünün sonlarına doğru 1543 yılında açıklayabilmiştir.
Kopernik en önemli eserinde, “De revolutionibus orbium coelestium” heliosentrik teorisini detaylı olarak anlattı. 1540 yılında ise bütün fikirlerini içine alan kitabın basılması için müsaade çıktı. Kopernik, Yunanlı astronom Batlamyus’un yanlış olan teorisini dünyaya anlatarak bilime büyük hizmette bulundu. Yani dünya evrenin merkezi değildi.
1996 yılında Almanya’ daki ağır i̇yon araştırma merkezinde Prof. Sigurd Hofmann, füzyon deneyleri sırasında bulduğu 112. elemente yaşayan kişilerin adı elementlere verilemediği için Hofmannium adı yerine, Nicolaus Copernicus’ in anısına Kopernikyum (Copernicium) adı verildi.