Batı Samoa’nın başkenti ..

Apia,
Batı Samoa’nın başkenti.

Güney Pasifik adası Samoa ülkesinin başkenti ve en büyük şehridir. Apia, Samoa’daki tek şehirdir. 1900-1919 yılları arasında Alman Samoası’nın olarak biliniyor. Şehir, Samoa’nın en büyük ikinci adası olan Upolu’nun kuzey kıyısındadır.

Apia’nın kentsel alanın nüfusu 2011 nüfus sayımına göre 40 bin kişidir. Apia, Samoa’da iş, hükümet ve alışveriş merkezidir.


Samoa,
Samoa ya da resmi adı ile Bağımsız Samoa Devleti,
Güney Büyük Okyanus’unda, Polinezya’da bulunan, adalar topluluğundan oluşan bir ülkedir.
1900-1914 yılları arasında Alman Samoası, 1914-1997 yılları arasında da Batı Samoa adını almıştır. Birleşmiş Milletler tarafından 1976 yılında Samoa olarak tanınmıştır. Güneybatı Asya’dan gelen göçmenlerce kurulan ilk yerleşim yerleri, 1700 yıllarında Avrupalı sömürgeciler tarafından keşfedilmiş. 1830 yılında İngilizlerce işgal edilmiş.

Yüzölçümü: 2.831 km2 olup volkanik özellikli, kayalıklı, iç kısımlarda dağlar yer alır. En yüksek tepesi, Savaii Adası’nda Mauga Silisili Dağı’dır (1.857 m). Adalarda ırmak yoktur.

Samoa dili, İngilizcedir.
Para birimi, Batı Samoa doları, Tala’dır.
1 tala= 100 sene.

Ortagüneybatı Pasifik’te adalar devletidir. Yeni Zelanda’nın kuzeydoğusundadır.
Upolu (1.114 km2), Savaii (1.131 km2), Apolima, Manoo adaları; Upolu’nun doğu kıyısının açıklarında yerleşim bulunmayan, mercan kayalıklarıyla çevrili ve yanardağ kökenli, 5 adacıktan oluşur. Ülkede tropikal deniz iklimi egemendir. Yıl boyunca önemli bir ısı değişiminin gözlenmediği adalarda ortalama sıcaklık 26-27°C’dir. Ekonomi, temelde tarım ve balıkçılık etkinliklerine dayanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.