Kilis’e özgü bir zeytin cinsi …


Attün (Siyah Zeytin)

Kilis’e özgü bir zeytin cinsi.

Attün eylül ayından itibaren ağaç dalından değil de olgunlaşarak yere düşen zeytinlerden elde edilir. Ağustos ayında ağaçların altına açılan brandalar ile olgunlaşan attünların zarar görmesi engellenir. Branda üzerinden toplanan attünlar katkısız ve ev yapımı olarak tuzlanır ve tüketilir.

Zeytin, meyvesi, yağı, çekirdeği, dalı ve yaprağıyla çok eski çağlardan beri insan yaşamında önemli bir olmuştur. Kilis zeytini, ince kabuğu, küçük çekirdeği ve %35 yağ oranıyla tanınır. Sofralık değildir. Zeytinyağı üretimi ve sabun imalatı ayrı bir sektör olark gelişmiştir.

Sabun, saf zeytinyağlı, defne yağından (garlı sabun), yarısı zeytinyağı yarısı pirina yağından ve sadece pirina yağından (Güllü Sabun) olmak üzere Mahşere ve Masmana( sabunhane) adlarıyla anılan imalathanelerde üretilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.