Amerika Birleşik Devletleri’nin II. Dünya Savaşı’nın son aşamalarında ilk atom bombasını atan uçağının adı …

Enola Gay,
B29 bombardıman uçağının adı.

6 Ağustos 1945 tarihinde, II. Dünya Savaşı’nın son aşamalarında, ilk atom bombasını atan ilk uçak oldu. Pilot Albay Paul Tibbets’in annesi Enola Gay Tibbets’in adını taşıyan bir Boeing B-29 Süper kale olarak bilinen Superfortress uçağıdır. B-29 Boeing tarafından inşa edilen dört motorlu bir ağır bombardıman uçağıdır.

B-29 pilotlarından biri olan Paul Tibbets, bir mürettebatın montajı ve eğitimi ile görevlendirildi. Atom bombası için değiştirilen B-29 Tinian’deki ABD askeri üssüne sevk edildi. Operasyon buradan yüürütüldü. Enola Gay, bombayı bıraktıktan sonra Tinian’deki üssüne, 12 saat 13 dakika sonra, geri döndü.

Japonya 8 Aralık 1941’den beri Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile savaştaydı. 26 Temmuz 1945 günü, ABD Başkanı Truman, Japonya’nın koşulsuz teslim olmasını isteyen Potsdam Deklarasyonu’nu yayınladı. Japonya ültimatomu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi.

Japonya’nın Hiroşima kentini hedef alan “little boy” kod adlı bomba atıldı. Yaklaşık 15 kilotonluk bir TNT (63 TJ) enerjisi ile patlayan bomba Hiroşima şehrinin neredeyse tamamen yok olmasına neden oldu. Enola Gay, ikinci atom bombasını atmak için Japonya’nın Kokura kentine yöneldi. Hava keşfi sonrasında bulutlar ve sürüklenen duman yüzünden ikincil hedef olan Nagazaki’ye atom bombası atıldı.

Enola Gay, ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi. Sonrasında radyasyon hastalıkları sebebiyle ölenlerle birlikte bu sayı 90 bini geçti. Bazı bilimadamları ve çevrelere göre bu bombanın etkileri halen sürmektedir.

Japonya, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasından kısa bir süre sonra koşulsuz olarak teslim oldu ve II. Dünya savaşı bitti.

Hiroşima, Dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçmiştir. Enola Gay, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya ilk atom bombasını atan uçak olarak tarihe geçmiştir.

Hibakusa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.