İstanbul’da Teodar Kasap tarafından yayımlanan ilk Türkçe mizah dergisi …

Diyojen,
Teodor Kasap

Osmanlı basın tarihinde, İstanbul’da Teodar Kasap tarafından yayımlanan ilk Türkçe siyasi mizah dergisi.

Teodor Kasap
(Yunanca Theodoros Kasapis)
(10 Kasım 1835, Kayseri, Tavlasun – 5 Haziran 1897, İstanbul),
Rum kökenli Osmanlı gazeteci, yazar, çevirmen.

Teodor Kasap Osmanlı basın tarihinde Türkçe olarak çıkarılan ilk siyasi mizah dergisi Diyojen’i yayımlamıştır. 1871’de Alexandre Dumas’nın Monte Cristo Kontu romanını çevirmiş. Teodor Kasap, Moliere’den yaptığı çeviri ve uyarlamalarla Türk tiyatrosunun ilk çeviri ve uyarlama yazarlarından birisi olmuştur.

1835 yılında Kayseri Tavlasun’da doğdu. Kayseri’nin ünlü kumaşcılarından Kasapoğulları ailesine mensuptu. Babası Serefaim, on üç yaşında iken öldü. Ailesi ile İstanbul’a taşındı. Kuruçeşme Rum Okulu’nda öğrenimini gördü. Kendi kendine Fransızca öğrendi.

1856 yılında Fransa’ya gitti. Paris’te öğrenim gördü. Teodor Kasap, Alexandre Dumas’nın özel sekreterliğini yaptı. 1870 yılında İstanbul’a döndü. Okulda tanıştığı Iuliya ile evlendi.

Fransızca Diogene ve Rumca Momos adında birer mizah dergisi çıkardı. 24 Kasım 1870 tarihinde Türkçe Diyojen mizah dergisini yayımlamaya başladı.
1877 yılında yazılarından ötürü hapse mahkum edildi. Bunun üzerine Avrupa’ya kaçtı. Daha sonra affedildi. Ülkesine geri döndü. Sarayda Mabeyn kütüphanecisi olarak çalıştı.

5 Haziran 1897 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.