Yedi Osmanlı saltanat sancağından birinin adı …

Akalem,
Ak alem,


Ak sancak da denilen beyaz renkli sancaktır.
Yedi Osmanlı saltanat sancağından biri.

Osmanlı İmparatorluğu 622 yıl, 1922 yılına kadar hüküm sürmüştür. Osmanlı Beyliği’nin kurucusu, Osman Bey tarafından kurulan hanedan tarafından yönetilmiştir. 1922 yılında Ankara Hükümeti tarafından saltanat kaldırılmıştır. Hanedanın son üyesi Fatma Neslişah’tır. Bu üye de 2012 yılında vefat etmiştir.

Osmanlı saltanat sancağı, be­yaz, yeşil, iki tane kır­mı­zı ve iki tane ala­ca yeşil­li kır­mı­zı­lı ve bi­r de ye­ni­çe­ri­le­re ait olan ya­rı kır­mı­zı – sa­rı renk­ler­de ol­mak üze­re ye­di ta­ne Osmanlı sancağı vardır.

Elviye-i Sultani,
Alemha-yi Osmani,
Alem-i Padişahi
Akalem,
Her pa­dişah cü­lu­sun­dan son­ra yani tahta çıkmasından sonra padişahın adının yazıldığı saltanat sancağı yaptırılırdı.

Osmanlılarda saltanat sancaklarının sopalarının başları altın alemli olup bayrak üzerinde birer Kuran-ı Kerim asılı bulunurdu. Saltanat sancaklarını Mehteran-ı alem adı verilen Emir-i alem emrinde bulunan alemdarlar taşırlardı. Sadrazamın sancağı yeşil, vezirlerin kırmızı, beylerbeyilerin kızıl renkli idi. Savaşta saltanat sancaklarını, sağ ve sol ulufeciler sınıfı korur.

Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları şehzade, kızları sultan denir. Şehzadelerin çocukları da yine şehzade, kızları yine sultandır. Sultanların çocukları Osmanlı hanedan üyesi sayılmazlar. Sultanların erkek çocukları beyzade olarak anılırlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.