Uranüs gezegeninin bir uydusu…

Ariel,


Umbiel.
Miranda,
Oberon,
Titania,

1956 yılında Uranüs’ ün diğer bir uydusu olan Umbriel ile birlikte William Lassel tarafından keşfedilmiştir.
Uranüs Güneş sisteminin Güneşten uzaklık sırasına göre 7. gezegenidir. Çap açısından Jüpiter ve Satürn’ den sonra üçüncü, kütle açısından bu iki gezegen ve Neptün’ ün ardından dördüncü sırada gelir.

Adını Yunan mitolojisi’ndeki gökyüzü tanrısı Uranos’ tan alır. 1781 yılında William Herschel tarafından bulunmuştur. Gaz devleri sınıfına girmektedir. Uranüs, Güneş çevresinde bir devrini 84 yılda tamamlar.

Üranüs’ ün uyduları;
İçlerinde en büyük olanı Titania’ dır. Beş uydu içinde en küçüğü ise 160 km ile Miranda’ dır. Uydular, yarı yarıya buz ve kayalık materyalden oluşur ve bu nedenle de yoğunlukları 1.5 ve 2 gr/cm3 arasındadır. Hiç birinin atmosferi yoktur. Beş uydunun da yörüngeleri aynı bir düzlem içindedir ve bu düzlem, gezegenin ekvator düzlemine yakındır. Uranüs’ün 27 uydusu bilinmektedir. Jüpiter ve Satürn’den sonra en fazla uyduya sahip olan gezegendir. Beş büyük uydusu Miranda, Umbriel, Ariel, Oberon ve Titania’ dır.

Diğer küçük uydular ise şunlardır;
Cordelia, Ophelia, Bianca, Cressida, Desdemona, Juliet, Portia, Rosalind, Belinda, Puck, Caliban, Stephano, Trinculo, Sycorax, Prospero, Setebos, S/1986 U10, S/2001 U2, S/2001 U3, S/2003 U1, S/2003 U2, S/2003 U3.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.