Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında, Fransızların 1945′ te yaklaşık elli bin kişiyi katlettikleri kent …

Setif,
Arapça Stif,

Kuzeydoğu Cezayir’de, Sellam nehrinin yakınında olan, Setif, 6,504 km² yüzölçümünde olup 20 Daire ve 60 Belediye’den oluşan vilayetin nüfusu yaklaşık 1,5 milyonla Cezayir’in Alger’den sonra ikinci büyük şehridir.
Setif , Guelma katliamı,
Setif ve Guelma’da 8 Mayıs 1945’te Fransızların 8 Mayıs 1945’te 45 bin Cezayir’liyi öldürmesiyle sonuçlanan katliamdır. Cezayir’liler, 1945’te meydana gelen ve 1968’e kadar süren toplu saldırıları “soykırım” olarak ifade etmektedirler. Çok sayıda insan işkence ve kötü muameleden geçmiştir.

Fransız ordusu ve polisi tarafından makinalı tüfeklerle, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi üzerine Cezayir bayrakları ile kutlama yapan Cezayirlilerin üzerine, ateş açılmış, silahsız 50.000 sivil Cezayirli katledilmiştir. Fransa, Cezayir’in bağımsızlığını ilan ettiği 01 Temmuz 1962 yılına kadar sistemli olarak sivil Cezayirlileri katletmiştir. Cezayirlilere göre, Fransa, Cezayir’i 132 yıl süren işgali sırasında 1 milyondan fazla insan öldürülmüştür.
Cezayir Soykırımı’nı konu alan Hors-la-loi (Outside the Law filmi), Cezayir’in Fransa’ dan bağımsızlığını kazandığı savaşın farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesidir. Yine İçimizdeki düşman (Intimate Enemies / L’ennemi Intime) filmi Fransa’nın 1999 yılında sadece bir savaş olarak nitelendirdiği, eski Fransız sömürgesi Cezayir içinse bir özgürlük savaşı olan savaş sırasında gerçekte tam olarak neler yaşandığını çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.