Marula benzeyen, salatası ve yemeği yapılan bir ot …
Cibes,
Cibez,
Cibes otu, (Ege bölgesinde)
Cici,
Karadeniz bölgesinde, cici denir.
Lahana patlağı,
Azman,
Ege bölgesinin en sevilen sebzelerindendir. Karadeniz bölgesinde, karalahananın kökünde de yetişen bu bitkiye, ota cici denir. Salata ve yemeklere lezzet ve şifa veren bir sebzedir. Marula benzeyen bir bitkidir. Ege bölgesinde yetişen turpgiller ailesindendir. Karnabahar ve lahana bitkisinin hasadından sonra toprakta kalan köklerle büyür. Dışarıdan bakıldığında marula benzer. Zeytinyağlı yemeği, hafif baharatlı ve tatlımsı bir lezzeti vardır.
Cibes otu sindirimi rahatlatır. Bağırsaklarda bulunan kurtların atılmasına yardımcı olur. Zayıflamayı isteyenler, kilo vermeyi düşünenler besleyici özelliği olan bu otu tek başına tüketebilirler. Lahana kökünden büyüdüğü için, kanser hastalığına karşı etkilidir. Cildi güzelleştirir, canlılık ve dirilik kazandırır. Bu otun kabukları soyulursa, çiğ olarak da tüketilebilir. Ama esas olarak balık yanında meze olarak sunulur.
Cibes otunun ekşili salatası çok lezzetlidir. Neden denemiyorsunuz. Çok basit ve unutulmayacak bir lezzet. Yapılışı;
Malzemeler;
500 gram cibes otu,
1 adet limon suyu,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
3-4 diş sarımsak,
Biraz tuz.
Cibes otunu bol suyla yıkayarak, sirkeli suyun içinde bekletin. Bir tencerenin içindeki suya biraz tuz atarak kaynatın. Kaynayan suyun içine cibes otunu atarak, yumuşayıncaya kadar pişirin, suyunu süzün. Buzlu suda şoklayarak, yeşil ve canlı rengini koruması sağlayın. Suyu süzülen cibes otu salata tabağına alınır ve üzerine ince doğranmış kurutulmuş domates ve sarı kapya biberi serpin.
Bir kasenin içinde limon suyunu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ve sızma zeytinyağını iyice çırpın. Bunu cibes otunun üzerine dökerek iyice karıştırın. Daha sonra üzerine birkaç tane zeytin koyarak servis ediniz.