Panama’da yaşayan kızılderili bir halk. ..
Kunalar,
Guaymiler,
Çokolar,
Panama’nın gerçek halkı Kunalar, Guaymiler, Çokolar ve başka Yerli kabilelerden oluşuyor. Bölgeye Avrupalı kaşifler XVI. yüzyılın başında geldi. İspanyol Vasco Nunez de Balboa 1513 yılında Panama Kıstağını geçerek Büyük Okyanusu ilk gören Avrupalı oldu. İspanyollar Panama kentini kurdular ve kıstağı boydan boya aşan yolu açtılar. Bu yoldan, yük hayvanları ve kölelerden oluşan kervanlarla Güney Amerika ve Filipinler’deki İspanyol kolonilerinde ele geçirdikleri altın ve gümüş hazineleri taşıdılar. Karayib Denizi kıyılarından yola çıkan İspanyol kalyonları bu hazineleri Avrupa’ya götürdü. Bu dönemde sık sık korsan saldırılan olurdu.
Bugün Ekvador, Kolombiya, Panama ve Venezuela topraklarında yaşayan halkın Simon Bolivar’ın önderliğinde İspanyollar’ı ülkelerinden çıkarmasından sonra, 1821 yılında Panama bağımsızlığını ilan etti ve birkaç ay sonra bir eyalet olarak Kolombiya ile birleşti. 1879 yılında Panama’da kanal açılması ciddi olarak gündeme geldi. Fransa, İngiltere ve ABD bu konuyla yakından ilgilendiler. Panama 1903 yılında ABD desteği ile Kolombiya’dan ayrıldı. 1903 yılında kanalın açılma ve işletilmesini ABD’ ne bırakan bir antlaşma imzaladı.
Ayrıca, ülkede karışıklık çıkarsa ABD’ ne müdahale hakkı da tanıdı. ABD bu hakka dayanarak birçok kez Panama’ya askeri müdahalede bulundu. Panama’nın siyasal yaşamında huzur ve denge sağlanamadı. Askeri darbeler, hileli seçimler sürdü. 1982 yılında Ulusal Savunma Güçlerinin başına geçen General Manuel Antonio Noriega, seçimle gelmiş ülke yöneticilerini hiçe sayarak Panama’yı fiilen yönetmeye başladı.
Uyuşturucu kaçakçılığına, adam öldürme olaylarına ve çeşitli yolsuzluklara karışan Noriega, ABD’nin uyguladığı mali ambargoya karşın, gücünü baskıyla korudu. 1989 yılının Mayıs ayında genel seçimleri geçersiz sayarak kendi adayını başkan ilan etti. 1989 yılının Aralık ayında Noriega yönetimi, ABD güçlerinin Panama’yı işgal etmesiyle son buldu.