Arap yazısında, iki kez okunması gereken ünsüzün üstüne konulan işaret …

Şedde,
Arapça, Şedde,


Şedde, ters dönmüş “m” harfine benzer.
Üstünde bulunduğu harfi iki kere okutur.

Eski dilde, Arap yazısında, iki kez okunması gereken ünsüzün üstüne konulan işaret.
Şedde, harfin üzerine birleşmiş iki küçük “u” veya ters “m” harfine benzer şekilde yazılan işarettir . Üzerinde bulunduğu harfin iki defa okunmasını sağlar. Dolayısıyla şeddeli harf, aslında iki harftir. Bunlardan birincisi cezimli, ikincisi harekelidir.

Arapça dil biliminde, çift ünsüz, birisi cezimli, diğeri harekeli iki harf yan yana geldiğinde tek harf olarak yazılır ve harfin üzerine ters “m” şeklindeki ( ّ ) şedde işareti konur.
Örneğin;
اِنْ نَ , iki tane nun yan yana gelmiş birincisi cezimli ikincisi harekeli. Şimdi iki harfi tek harf olarak yazıp üstüne şedde işareti ( اِنَّ ) konur ve vurgu yaparak okunur. Türkçe anlamında, birincisi (inne) ikincisi ise (innnne) diye birleştirip vurgu yaparak okunur.

Şedde kelimesi, arapça şiddet’ten gelir. Halen Türkçede kullanılmaktadır. Türkçede bu kelimeyi, daha çok vurgu, şiddet yapılır. Mesela, eşek kelimesini şeddeli telafuz ederken eşşek gibi.

TDK göre, başkaca anlamı; Kuş tutmak için kurulan kapanda kullanılan 10 cm. boyunda, biri çengel, biri sivri uçlu, iple bağlı iki çubuk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.