İpek ipliği…

Pual,
İpek,
Organsen,
Trom,
Krep
İpek ipliğine verilen ad.

İpek böceğinin ürettiği yumuşak, parlak bir liften elde edilen iplik. İpek böceği kozaları çözülerek çıkarılan ve dokumacılıkta kullanılan çok ince, esnek ve parlak tel.

Ham ipek ipliğine verilen büküm miktarına göre iplik, ipek, organsen, trom, pual ya da krep gibi çeşitli adlar alır. İpliklerin kalınlıkları numaralarıyla ölçülür.

İplik,
Kumaş dokuma veya dikiş dikmek için kullanılan, pamuk, keten, yün, ipek vb. doğal maddelerin bükülmesinden ya da naylon gibi sentetik maddelerden yapılan tel. Tekstilde dokuma ve dikiş ipliği olarak kullanılan iki tür iplik vardır.

Dokumada kullanılan ipliklerden sağlam ve yüksek direnç gösterenlere çözgü ipliği, yüksek direnç göstermeyenlere de atkı ipliği denir. İplik üretimi sanayide, ham madde fitillerini belirli yollarla çekerek istenilen inceliğe getirdikten sonra büküm yoluyla bağlayıp masura üzerine saran iplik makineleriyle yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.