Kastamonu’da, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan “bulgurun atası” olarak adlandırılan bulgur …
Siyez,
Siyez bulguru,
Hitit bulguru.
Einkorn,
Kabulca,
Kaplıca,
Triticum boeoticum türü yabani buğdayın kültüre alınmış formudur.
Kastamonu’da ekilen ve “Kabulca”, “Kaplıca” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyez buğdayından elde edilen bulgur. Sağlık açısından önemli bir besin olan siyez buğdayının genetiği bozulmayan tek buğday türüdür. Türkiye’de siyez buğdayının ekim alanları kısıtlı olup, Türkiye’de Kastamonu civarında (İhsangazi, Seydiler, Devrekani) ilçelerinde yetiştiriliyor. Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu yapıya sahiptir. Hasadı yapılan siyez buğdayı, kaynatıldıktan sonra kurutulur ve taş değirmenlerde öğütülerek bulgur elde edilir.
Siyez, Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişir. Normal buğdaydan farklı olarak besin içeriği açısından farklılıklar göstermektedir. Soğuk veya kuraklık gibi zor durumlara daha dayanıklıdır.
Siyez buğdayı içinde bulunan lutein maddesi diğer buğdaylara göre daha çok orandadır. Bildiğiniz gibi Lutein göz sağlığı açısından önemli özelliklere sahiptir. Lif oranı yüksek olup hem sağlık açısından hem de glisemik indeks değeri olarak buğday çeşitlerine göre daha düşüktür. Buğdaylarda bulunan kan yağlarını düşürücü bir enzim olan Fitik asit miktarı daha azdır. Posa bakımından zengindir. Lifli yapısından dolayı kabızlığı engeller ve sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak kanserini önler. Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Küf yapmaz, bozulmaz. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Kolesterol içermiyor.