Sakarya yöresine özgü, erik ya da nar ekşili yağda yumurta yemeği …

Erbo,
Mjane Qliavi Erbo Kvercxi,
Gürcü yemeği.
Sakarya yöresine özgü, erik ya da nar ekşili yağda yumurta yemeği.
Sakarya iline özgü, erik ya da nar ekşili, yağda yumurta yemeği.

Sakarya yöresine özgü yemekler;
Haçapuri (peynirli geleneksel bir Gürcü ekmeği),
Ahul Eysarçaça, Kara Lahana yemeği, Hindi Dolması,
Dartılı Keşkek, Kartalaç Yemeği, Yoğurtlu Pazı, Hodan (Kaldırek),
Toka Mancarı, Hodan Dolması, Kazayağı Mancarı,

Kabak Çiçeği Dolması, Efelek, Ebegümeci Yemeği, Biryan,
Ebegümeci Yahnisi, Efelek Yahnisi, Karagöz (Bostan), Turp Mancarı,
Gazicak Mancarı, Sirken, Kedi Burun, Sütliyen, Mantar Kavurması, Ekşimikli (Çökelek),

Yeri gelmişken bahsedilen mancarın anlamı aşağıdaki gibi açıklanabilir.
Mancar; İnce yapraklı, ince köklü bir çeşit labada, Pancar, Lahana, Karalahana, Ispanak, Yaban Ispanağı, Pazı, Sebzelere verilen genel ad, Ebegümeci, Marul, ve benzeri sebzeler, Yenilen bir çeşit ot.

Kırtıl, Helle Melle, Bazlama, Kazayağı Mancarı Böreği (Katleme), Boşnak Böreği, Gözleme,
Gaygana, Çizleme, Gulak (Kıymalı ve Ekşimikli), Malay (Sütlü ve Dartılı), Kaşnuka,
Kori (Ev makarnası), Peçeli (Ayranlı börek), Filiya, Kaçamak, Petla (Bazlama),
Laknur (Isırganlı Börek),
Üre (Özellikle bayram ve düğünlerde yapılan özel bir tatlıdır. ),
Uhut (Buğday ve sudan yapılan bir tatlı türüdür), Kurtcağız, Tatlısı, Gıvırma,
Gara Helva Tatlısı, Garagöz Fasülleli, Mercimek Çorbası-Lahse, Kabışıps-Kabığın-Kabıpsı,
Dımbıl Çorbası -Ayran Çorbası – Umaç Çorbası – Kesme Çorba – Ulan büyüden Çorbası -Tarhana Çorbası – Un Çalma Çorbası – Bulgur Çorbası – Erişli Çorbası – Bayram çorbası, Çüven Ekmeği, Acıka, Darı Çorbası (Nertuhcise), Peynirli Pasta (Açamuka), Ekmek-Haluğ, Kara Lahana Sızbalı (Ahulçapa), Turp Sızbalı (Asısa Çapa), Şalgam Salatası,
Cevizli Biber (De Şuğ),
Kara Lahana (Ahul Eysarçaça), Kaz Ayağı (Ankundur), Haşlama Et Ajuhta,
Mısır Çorbası-Natıfıps, Un Çorbası-Aguvestır, Hantıkoleps-Hantgups,
Kosi Paste, Mayalı Ekmek-Haluğ Tegiğa, Mayasız Ekmek-Mukumipş, Hacığaps, Çerkes Tavuğu-Epışıps, Pışıps Şıpsı, Gomıl-Gumilej, Halıbj, Biber Tuzu (Şıbjıy Suğ),
Diken Ucu Salatası (Kasıke), Kaz Ayağı Salatası (Goşeğın), Lahana Salatası (Ğıntur),
Ezme Fasulye-Fasulye Ezmesi (Geşivute-Geşiğın),

Tavada Yumurta-Kekejabh, Lılıbj-Tlıbj,
Çerkes Peyniri (Adıghe Hoy), Aşıc,
Çiğ Sütten Tereyağı (Şapsenoth), Kapara,
Hoyaje, Kudusuv, Kolay Ekşimik, Hingel,
Kolay Kudusuv, Demetaz, Metaz, Lepsı,
Fiyonk Mantı (Thaçtakme), Hak Haluj,
Puf Böreği-Değerje-Açac, Seku-Suqu,
Thurje-Şelame-Halıbe, Vut Guth, Harıp, Haluvpaç-Haluv Zetevşıpık, Böbrek Ezmesi, Kurutulmuş Et-İsli Et-Lığeğuğ,

Ahusha; Reyhana benzeyen kurutulmuş tohumlardan yapılan bir Abaza baharatıdır.

Yöreye özgü Mantar çeşitleri;
Kök Mantarı, Til Til Mantarı, Kavak Mantarı, Fındık Mantarı, Garagulak Mantarı, Gelin Mantarı, Keçi Sakalı, Döbelen Mantarı, Dılbıran Mantarı, Sütlük Mantarı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.