Federal Almanya Parlemantesona verilen ad…
Bundestag,
(Almanca: Deutscher Bundestag),
Alman Federal Meclisi.
Almanya Federal Meclisi,
Federal Almanya Parlemantesona verilen ad.
Almanya’nın yasama organıdır.
II. Dünya Savaşından sonra kurulan Batı Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Parlamentosu Bonn şehrinde faaliyete geçmiş ve her iki Almanya’nın 1990 yılında tekrar birleşmesine kadar burada faaliyet göstermiştir.
Almanya, ya da resmi adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti parlamenter temsili demokrasisi olan bir cumhuriyet. Dört yılda bir milletvekillerin seçildiği genel seçim yapılır. Almanya’da halk doğrudan Başbakanı seçmez. Alman kimliği olan ve 18 yaşını dolduran herkes oy kullanma hakkına sahiptir. Her seçmenin 2 oy kullanma hakkı var. Birinci oy seçim bölgesindeki milletvekillini (Direktmandat) seçmek için kullanır. İkinci oy ise siyasi partilerin eyalet listelerine verilen oydur. Almanya’da seçim barajı yüzde 5 olup Meclis’teki sandalye sayıları bu ikinci oy oranına göre belirlenir. Bundestag’daki toplam sandalye sayısı 598 ve yasama dönemi toplam 4 yıldır. Barajı aşan her aday meclise girer. Başbakanı meclis seçer. Mecliste gizli bir seçim yapılarak seçilmiş milletvekillerinin arasından Başbakan seçilir. Almanya’da ve Avusturya’da hükümet başkanı başbakan olup Şansölye denir. Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş çeşitli ülkelerde değişik zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmış bir görev adıdır.
Adolf Hitler’in Almanya’nın başına geçişine kadar Almanya Parlamentosu’nun toplandığı yerin ismi Reichstag‘dır. Bugün Almanya Parlamentosu yine aynı isimli binada, Berlin’de bulunmaktadır. Açıldığından beri hizmet veren Reichstag 1933 yılında Hollandalı bir komünist olan Marinus van der Lubbe’in gerçekleştirdiği bir kundaklama sonucu yanarak harap oldu. Bugünkü parlamento, Berlin’deki eski Reichstag binasının temelden onarımı yapılarak burada çalışmaktadır.