Ağaç kavunu …

Utruç,
Cutrus medica.

Ağaç kavunu.
Şadok-Shaddock,
Pomelo,
Çin Greyfurdu.

Ağaç kavunu, sedef otugiller familyasından meyvesi yenen bir bitki türü. Meyve çayı yapımında kullanılan kalın ve sert kabuğu ile bilinir. Genelde bir süre saklandıktan sonra ya da hamur işlerinin içine katılarak tüketilir.

Turunçgillerden olan ağaç kavunu soğuğa en dayanıklı olup, yavaş büyüyen, yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Ağacı üç yaşına gelince meyve vermeye başlar. Ağaç kavununun meyvesi tatlı ve ekşi olup en ağır turunçgil-rutaceae türüdür. Yaklaşık olarak 1-1.5 kilo olan meyvesi vardır. Meyvelerin kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Meyveleri limondan büyük ve olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, dökülürler.

Güney Avrupa ve Hindistan’da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir.

– Meyve kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir,
– Diş etlerine faydası olur.
– Safrayı yok eder.
– Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.
– Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.
– Sıtmaya iyi gelir.
– P vitamini etkisi gösterir, kılcal damarları kuvvetlendirir.
– Hindistan’da ağacı baston yapımında kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.