“Alosa” da denilen bir balık …
Tirsi,
Rumca Tirsi Balığı.
İng. shad.
Alosa,
Tirsi Balığı,
Kemikli balıklar (Teleostei) takımının, Hamsigiller (Clupeidae) familyasından, eti lezzetli ve makbul bir balıktır.
Tirsi balıkları Akdeniz, Karadeniz ve Batı Avrupa kıyıları gibi denizlerin ılıman ve az soğuk bölgelerinin nehir ağızlarına yakın sahalarında yaşarlar. Tirsi (Alaso Alosa) ve Dişli Tirsi (Alosa Finta) gibi çeşitleri vardır. Dişli tirsinin her iki yanında yedi-sekiz adet siyahımsı benek görülür. Boyu 50-60 cm olan, dişli tirsi balığı İrlanda’dan Akdeniz’e kadar olan bölgede yaygın olarak bulunur. Boyu 70 cm.’ye ulaşan büyük tirsi balıkları ise Norveç’ten, Akdenizi geçerek Karadenize kadar uzanan bölgede bulunur. Ağırlığı 1, 5-2, 5 kg. kadardır. Derinlerde yaşar. Balığın, sırtı mavimtrak, yanları sarımtraktır. Yumurtlamak için nehirlere girerler. Nehirlere yumurtlayan bu balıklar, yumurtalardan çıkan yavrularıyla beraber sürü halinde tekrar denize dönerler. Büyük sürüler halinde gezerler. Tirsi balığı elips şeklinde, bir tek sırt yüzgeci vardır. Ringa balığına benzer. Kuyruk yüzgeci çatal biçimindedir. Gövdesi gümüşümsü pullarla kaplıdır. Tirsi planktonlar ile beslenir ve üreme mevsimi ilkbahardır.
Iğrıp, manyat, gırgır, fanyalı ve sade ağlarla ve çapari ile de yakalanır. Tirsiler altı-yedi yıllık bir ömre sahiptirler. Kılçıklı olmasına rağmen tirsi çok lezzetli bir balıktır. Izgarası nefis olur. Ayrıca tuzlanır veya tütsülü olarak da yenir.