Mardin’de yaşayan Süryanilere özgü bir tür paskalya çöreği …
Kiliçe,
Kliçe,
Mardin Çöreği,
Mevlüt çöreği,
Paskalya çöreği,
Bayram çöreği,
Hayat çöreği,
Mardin’ özgü bir çörek,
Süryanilere özgü bir çörek.
Mardin’de yaşayan Süryanilere özgü bir tür paskalya çöreği .
Un, şeker, süt ve mahlep ile tarçın, anason gibi baharatlarla yapılır.
Malzemeler:
1 kg un,
250 gr tereyağı,
250 gr 1,5 su bardağı, şeker,
250 gr süt,
10 gr. Çekilmiş anason ,
10 gr. Mahlep,
10 gr. Tarçın,
2 yemek kaşığı Rezene
1 yemek kaşığı Zencefil
Kabartma tozu ve Bira mayası.
1 yemek kaşığı Hindistancevizi ,
Hazırlanışı:
Şeker sütün içinde eritilir. Hazırlanan karışım geniş leğende un, baharat ve yağla beraber iyice yoğrulur. Daha sonra hamur dinlenmeye bırakılır. Kabarıp kıvamını aldıktan sonra şekillendirilerek (simit ya da tepside badem şeklinde) yağlanan tepsilere itina ile dizilir. Üzerlerine yumurta sürülerek fırına verilir. 35-45 dakika kadar pişirilen çörekler soğumaya bırakılır. Süryaniler için önemli yer kaplayan bu çörek bayram günü özellikle peynir eşliğinde sunulur. Düğünlerde de dağıtılır.