Yalnız akıl yoluyla yönetilen, ortak mülkiyete dayalı bir kent devletini tanımladığı “Ütopya” adlı yapıtıyla tanınmış İngiliz yazar ve devlet adamı …
Thomas More,
(1478-1535 Londra)
İngiliz yazar, devlet adamı ve hukukçu.
Hümanist bir bilgindir. İngiltere’de bir yargıcı oğlu olarak dünyaya gelmiş. Oxford Üniversitesinde eğitim görmüş. 1501 yılında Avukat olmuş ve ülkesine hizmet etmek için pek çok kamu görevinde bulunmuştur. Yazar, Jane Colt ile evlenmiştir. Antik Yunan ve Latin alfabesine ilişkin çalışmalar yapmıştır. 1504 yılında Parlamentoya giren yazar, Erasmus’la iyi bir arkadaşlık kurmuştur. Thomas More, yıllarca süren yargıçlığı sırasında, dürüstlüğü ve adalet anlayışı ile Londra’da ünlü biri olmuştur. Erasmus, onun için bir mektubunda, “Hiçbir yargıç, bu kadar çok sayıda davayı karara bağlamamış ve doğru yargılar vermemiştir” diyerek, methiyeler düzmüştür.
1517 yılında Kralın hizmetine girdikten sonra diplomatik görevleri nedeniyle şövalye unvanını almaya hak kazanmıştır. Eserleri, görüşleri ve yaşam tarzıyla Henry VIII’in İngiliz kilisesinin başına geçmesi düşüncesine karşı çıkarak ters düşen, Sir Thomas More, 1535 yılında vatana ihanet suçlamasıyla idam edilmiş. Yalnızca idam edilmeyle bırakmamışlar. Kafasını kesip, ibreti alem için Londra Köprüsüden halka teşhir etmiş zalim ve despot kral. Fakat ölümünden 400 yıllık bir süre sonra Papa Pius tarafından aziz olarak ilan edilmiş ve kutsanmıştır.
Günümüzde insanlığa, bütün dillerde taht kuran yok-ülke anlamındaki ütopya adlı eserini 1516 yılında yazmıştır. Ütopya’da; her şeyin herkese ait olduğu bu yerde, insanlar, bütün ihtiyaçlarının karşılanacağından eminler. Orada zengin de yoktur fakir de. Kimsenin hiçbir şeyi yoktur, ancak herkes zengindir. Bundan daha büyük bir zenginlik olabilir mi ?
Eserleri;
Ütopya,
Kral III Richard’ın Tarihi,
Tyndals’ın Yanıtlarına Tekzip,
Savunma,