Museviliğin simgesi olan yedi kollu şamdana verilen ad …
Menora,
Museviliğin simgesi Şamdan,
Yedi kollu Şamdan.
Museviliğin simgesi olan yedi kollu şamdana verilen ad.
Kudüs’teki eski tapınakta kullanılan ve zeytinyağı ile yakılan 7 kollu şamdan ya da lamba tutacağıdır.
Musevi inanç sembollerinin en eskilerinden biri olup daimi ışık ‘ı simgeler.
Menora yedi kollu oluşu itibariyle, antik Dönem Bilimi’nin 7 ana temeli olan aritmetik, geometri, astroloji, simya, retorik, müzik ve etniği simgeler.
Şamdan, Arapça mum anlamındaki şem kelimesinden türetilmiştir. Şamdan mum taşıyıcı, aydınlatma aracı anlamındadır. Şamdan kollarının ucundaki tablalara lamba ya da kandil konularak yakılır. Halk arasında şamdan, çırakma ya da çerağ-ışık ayağı denilir. Muhtelif boy ve biçimlerdedir. Altın, gümüş, bakır, pirinç, bronz gibi malzemelerden yapılmıştır.
Yahudilik başta olmak üzere manevi aydınlatmayı da temsil ettiği için hemen hemen her dinde özel bir yeri, değeri ve sembolik bir anlamı vardır. Manevi inanç sembollerinin en eskisidir. Sonsuz ışık (Allah’ın nuru), evrenin ve ruhların aydınlığı, bilimin aydınlığı gibi manevi anlamlardadır.
Tevrat’a göre Allah, yeri ve göğü yarattıktan sonra ilk olarak ışık olsun diyerek aydınlanmış dünya. Buna izafeten şamdan, ışık, nur anlamında kullanılmıştır. İslam dininde tekkelerde de yedi kollu şamdan kullanılmıştır.
1948 yılında kurulan İsrail devletinin simgesi olup Menorah – Menora, Sonsuz Işık, daimi ışık (Allah’ın nuru) simgesi olarak kullanılmıştır. Menora’nın Kudüs’ te Knesset’ in (İsrail meclisi) önünde büyük bir heykeli bulunmaktadır. Museviliğin sembolü olan menoralar, musevi tapınaklarında, sinagog ve havralarda çok sıkça kullanılır.
Yedi kollu şamdanlar, 7 ışığı, yaradılışın 7 gününü sembolize eder. Yani yahudilikte şabat’ ı altı çalışma günü ve yedinci dinlenme gününü ifade eder.