Bir tür küçük çömleğe ve bu çömleğe bastırılarak yapılan peynire verilen ad …
Küpecik,
Küpecük, (Çankırı yöresine özgü).
Carra, (Adana yöresine özgü).
Küp,
Çömlek,
Küp Peyniri,
Küpecik peyniri ,
Çömlek ile küp arası büyüklükte küplere kürecik adı verilir.
Çömlekden Büyük, Küpden Küçük topraktan yapılmış çömlek.
İç anadolunun bazı yörelerinde Küpecük denir. Küçük küp, çömlek, kazan. Kışlık peynirler salamura ya da küplere, basılarak kış için soğuk yerlerde saklanır. Kalıplar halindeki taze koyun veya inek peyniri, bez torbalara konur. Üzerine bir ağırlık (taş) ile iki gün baskı yapılarak süzüldükten sonra çömlek veya küplere basılarak saklanır. Peynir suyu süzülür. Süzülen bu suya penir alt suyu denir ve ekmek yapımında kullanılır. Suyu süzülen taze peynir, ufalanıp, tuzlanarak bir bez, tülbent içinde bir gün bekletilir. Sonra üzerine çörek otu atarak bu küpecik veya küp veya çömlek veya carralara basılır. Küpecik, Çömlek, Küp, Küpecük, Carra gibi topraktan, kil malzemeden yapılmış çömleklerde bu peynirler saklanır. Basılan peynirin üstüne tuz serilir. Küpecik, küp veya çömlek ağzı az bir un ile hazırlanan sert bir hamurla veya donmuş yağ ile kapatılarak mağaralarda veya evlerin zemin katında, hazırlanan nemli kumlara gömülerek iki-üç ay saklanır. Zamanı gelince açılarak yıkanıp afiyetle yenir.