Meksika’ya özgü bir yemek …
İspanyolca Tamal (tekil), Tamales (çoğul).
Mısır unu, kıyma ve kırmızı biberle yapılan Meksika yemeği.
Tamale’nin M.Ö. 1200-250 yıllarında Aztek ve Maya uygarlıkları zamanında taşınabilir gıda olarak ordulara, avcılara ve seyahat edenlere azık olarak hazırlandığı rivayet olunur. Genel olarak dini günlerde, yılbaşında, cenaze ve düğün zamanlarında yapılması gelenektir.
Tamale bir çok Meksika lokantasında ve hatta sokaklardaki seyyar satıcılarda bile bulunur. Mısır kabuklarında hazırlanıp pişiriliyor. Bizim Mısır haşlama veya ütme yaptığımızda attığımız koçanın kabukları, Meksikalılar için önemli bir yemek malzemesidir.
Malzemeler;
Yarım Tavuk, haşlanmış ve kemiklerinden temizlenmiş sövüş olarak. Burada domuz eti veya dana eti de kullanılabilir. Miktarları aynı olacak. Yine haşlanacak. Hamur için haşlama suyu kullanılacak.
3 Bardak su,
3 Çay kaşığı kırmızı biber,
1 Çay kaşığı kekik,
1 Çay kaşığı kimyon,
2-3 Diş sarımsak,
Rendelenmiş kaşar peyniri.
Hamur için 2 su bardağı mısır unu,
150-200 gr .Tereyağ, (Margarin, veya domuz yağı olabilir.)
Hamuru yoğurmak için 1-2 su bardağı haşlama (tavuk, et) suyu.
20 tane sarma için kuru mısır yaprağı,
Fajitas,
Fajita(Fajitas),
Meksika mutfağına ait ızgara et ve buğday ya da mısır unuyla yapılmış tortilla ile ikram edilen bir çeşit yemektir. Bu yemekte vazgeçilmez bir tat olarak mutfaklarda yerini alır.