Dilim dilim kesilerek tatlısı yapılan büyük ve yumuşak bir limon …

LIMON-1Kebad,
Osmanlıcada iri limon anlamında kebad kelimesi kullanılır.

Limon çeşitleri;
Eureka, Mexican Lime, Yediveren, Tatlı limon, Kütdiken, Meyer, İnterdonato, Misket limonu, Kebad, İtalyan memeli .

Limonlu bir tatlı;
Malzemeler,
1-2 Adet iri limon, 1 Adet yumurta, 1 Paket bisküvi (petibör), 2 Su bardağı şeker, 3 Su bardağı su, 3 Kaşık Mısır nişastası, 1 Tatlı kaşığı sıvı yağ ve Hindistan cevizi.

Yapılışı;
Hazırlanan şekerin üzerine yumurtanın akı, rendelenmiş limon ve bir limonun suyu ilave edilir. 3 yemek kaşığı nişastayı üzerine ekleyin. 3 bardak suyla karıştırırak çırpın. Hazırlanan karışım ocağa konulur. Jöle kıvamına gelinceye kadar pişirilir. 1 paket bisküvi bir cam tepsiye dizilir. Üzerine hazırlanan bu Jöle konulur. Biskiviler kat kat hazırlanır. Zevkinize uygun olarak hindistan cevizi serpilir. Soğuk servis yapılır. Afiyet, şeker olsun …

Limon;
Limon (Citrus limon) aslında Akdeniz Havzası ve Ortadoğu’da oluşmuş bir türdür. Limon genellikle kuzey ve güney yarı kürenin subtropik iklim bölgelerinde yetiştirilen bir türdür. Boyu 3-7 m. civarında, orta büyüklükte ağaçlardır. Taç yapraklıdır. Genç sürgünleri köşeli dal oluşumu ile bilinir. Köken olarak limonun anavatanı Himalaya Dağlarının güney etekleridir. Anavatan olarak belirtilen bu bölgede daha çok limon benzerleri yada melezleri bulunmaktadır.

Limon C vitamini, şeker, sitrik asit ve tuzları bakımından zengindir. Ortaçağ kaşifleri, eskiden iskorbüt hastalığından korunmak için kullanılmıştır. Eski insanlar tarafından çeşitli zehirlere karşı bir panzehir, bir ilaç olarak ve böceklere karşı da kullanılmıştır. Ateş düşürücüdür. Kanı temizler. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve romatizma için iyidir. Bağırsak, mide, idrar yollarında mikropları öldürür. Gıda zehirlenmesini önler. İdrar söktürür, taş düşürmede yardımcı olur. Cilde iyi gelir. Dişleri beyazlatır. Diş etlerine iyi gelir. Balla karıştırılan limon, şurup yerine, boğaz ağrısına iyidir. Limonun içindeki sitrik asit akne, sivilcelere iyi gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.