Rize yöresinde patlamış mısıra verilen ad…

pafuli 6Pafuli,
Patlamış mısır .
Popcorn.

Karadeniz, özellikle doğu karadeniz yöresinde patlamış mısıra Pafuli denir. Her mısır patlamaz. Yanlız Cin mısır sıcak etkisiyle patlar. Sert sarı mısır taneleri, beyaz kar taneleri gibi patlayarak açılır. En çok sinemada film izlerken en çok tüketilen çerezdir. Patlamış mısır lifli bir yapıya sahip olup tokluk hissi verir.

Mısır tanelerinin bileşiminde su, karbonhidrat, yağ, nişasta, protein bulunur. Mısır taneleri sıcak karşısında içerisindeki suyun buharlaşması ile patlar. Suyun buhar haline gelmesiyle taneden dışarı çıkar. Çıkarken nişasta ve protein gibi besin maddeleride beyazlaşarak açığa çıkar.

Mısır nasıl patlatılır.
Kuru bir ortamda saklanmış bir bardak mısır kullanın. Mısır nemlenmiş ise kolayca patlamaz. Bir geniş tencereye sıvı yağ dökülerek orta hareretteki bir ocakta kızdırılır. Tane mısır ve tuz ilave edilir. Patlamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılarak kulplarından hafifçe sallanarak içindeki mısır tanelerinin karışması temin edilir.

Tencereyi sallamazsanız tencerenin dibinde kalan mısır taneleri patlamaz ve yanar. Patlayan mısırın gürültüsü bitince ocağın altını kapatın.

Mısırı mutlaka kuru bir ortamda saklamalısınız nem almışsa da patlamayacaktır. Patlayan mısırlar tencereden derin bir kaba alınarak Televizyonun karşındaki filme odaklanılır. Yanında esasen çay güzel gider. Ama bazıları cola, meyve suyunu tercih ederler.

Patlamış mısırda antioksidan ve polifenol adı verilen bitkisel maddeler bulunur ki sağlık açısından faydalıdır. Amayüksek kalori değeri olan pafuli obezite olasılığını artırır. Çok fazla tüketilmesi istenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.