Karnıyarık yemeği…
Kıstırma,
Karnıyarık,
İmambayıldı, (patlıcan yemeği).
Uzunlamasına yarılan kızarmış patlıcanların ortasına kıymalı iç konularak hazırlanmış yemek.
Karnıyarık yemeği.
Patlıcan ile kıymanın müthiş buluşmasıyla ortaya çıkan farklı bir lezzettir.
Malzemeler;
250 Gram kıyma(orta yağlı)
6 Adet oval ve orta boy patlıcan. (Sapları yeşil, taze, sert olmayan, yumuşak ve çekirdeksiz patlıcanlar seçilmelidir.)
8 Adet yeşil biber
2 Adet orta boy soğan
3 Adet domates
1 Bağ maydanoz
4 diş sarısak.
1 Yemek kaşığı salça.
2 Bardak sıvıyağ.
1 Tutam tuz, karabiber, kırmızı biber.
Patlıcanları şeritler halinde alacalı-çizgili soyup sapını kesin ve tuzlu suya koyarak 20-25 dakika bekletin. Kızartmak için patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın. Kızartma tavasına az bir yağ koyun. Yağa bir tutam tuz atın ve kızdırın. Patlıcanları bütün olarak kızartın. Sivri biberleri de aynı şekilde ucunu keserek aynı yağda kızartın. Kızarmış patlıcan ve biberleri kağıt havlu üzerine alarak yağın süzülmesini sağlayın. Kızarmış biberlerin içini çıkarıp kabuklarını soyun ve parmak kalınlığında doğrayın. Diğer tarafta çok ince doğranmış soğan, 2 adet sivri biber, 1 kaşık tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve kıymayı koyup pişirin. Suyunu çekinceye kadar kavurarak pişirin. Kavrulan kıyma karışımına kabukları soyulmuş 4 adet domatesi küp küp doğrayın. Suyunu çekene kadar pişirin. Kızartmış olduğunuz ve doğradığınız sivri biberleri, çok ince doğranmış sarımsakları, karabiberi ve ince kıyılmış maydanozları pişen için içine ilave edip karıştırın. Bir iki taşım daha kaynatın.
Patlıcanları tepsiye veya yayvan bir tencereye yerleştirin. Patlıcanları ortadan 1.5-2 cm derinlikte boyuna keserek çizin ve kaşıkla genişletin. İçlerine tuz atın. Patlıcanların ortasına hazırlanan içi doldurun. Üstüne halka halka doğranmış domatesleri koyun. Tepsi veya tencerenin dibini kaplayacak kadar kaynar su içinde özenmiş salçalı suyu koyun. 180 derece fırında en az 20-25 dakika pişirin. Üzerine maydanoz koyup servis yapınız. Afiyet olsun.
İmambayıldı.
Malzemeler;
5 Patlıcan
2 Su bardağı sıvı yağ
2 Kuru soğan
6-7 Diş sarımsak
7 Sivribiber
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
6 Domates
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı karabiber
Bir demet maydanoz
1 Limonun suyu
Yapılması;
Patlıcanları şeritler halinde alacalı-çizgili soyup sapını kesin ve tuzlu suya koyarak 20-25 dakika bekletin. Kızartmak için patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın. Kızartma tavasına az bir zeytinyağı koyun. Yağa bir tutam tuz atın ve kızdırın. Patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayıncaya kadar kızartın. Kızarttıktan sonra kağıt havlunun üzerine alın. Soğanları yarım halka piyazlık doğrayın. Sarımsakları ikiye kesin. Biberleri doğrayın. Hepsini bir yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün.Üzerine kabukları soyulmuş, ve doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler biraz ölene kadar kavurun. Tuz, karabiber, ve maydanozu ekleyip ateşi söndürün.
Patlıcanları tencereye dizin. Ortalarını, bıçak yardımıyla çizgi şeklinde ortadan 1.5-2 cm derinlikte boyuna kesin, kaşıkla genişletin, tabana kadar inmemeye özen gösterin. İçlerine biraz tozşeker serpin ve hazırlanan malzemeleri doldurun. Tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. Üstüne çok az zeytinyağı gezdirin. Kapağı kapalı olarak 20-25 dakika pişirin. Üzerine ince ince kıyılmış maydanoz koyup servis yapın.