Siirt yöresine özgü, kadın erkek birlikte oynanan bir halk oyunu…

Dilo Dilo,
Siirt yöresine özgü, kadın erkek birlikte oynanan bir halk oyunu.

Siirt ve çevresinde kadın erkek birlikte oynanan halay türü bir halk oyunu. Kalabalık gruplarla oynanan oyunun, hareketli ve hızlı bir ritmi vardır. En sık yinelenen figürler el çırpma ve sekmelerdir.

Siirt halk oyunları, aşka ve toprağa bağlılığın bir ifadesi olarak canlı, hareketli ve çeşitlidir. Hareketler, son derecede kurallı, ahenkli ve mekiklidir. Oyuncuların tek saf halinde sımsıkı yanaşıp yaslanılarak omuzdaşlık ettikleri olur. El ele tutuşmuş halde harekete geçerler. Vücutlarda üst kısım hareketsizdir. Omuz omuza dizildikleri yaslanışlı anlarda bir duvar ve kale metaneti (dayanıklılığı) okunur. Manen kenetlenişin timsali kesilirler. Meydan oyunu sıfatıyla davul zurnasız edemezler. Bu bileşik çalgının ezeli yırlayışına uyarlı ayak mekiklenişi bir şiir tartımı gibi mısralanır gider.

Siirt halk oyunları;
Beleti (Şarkılı-Türkülü fakat tefsiz oyundur. 4-10 kişilik iki dizi halinde karşılıklı oynanan bu çeşitte aşiretler övülür),

Botani,

Çaçani,

Daakatülfeyki (Bu oyunda gebe bir kadının hali kısa adımlarla tasvir edilerek şu manada sözler söylenir; Karnın boşsa, uzun at adımı, doluysa ger, üç kısa adım at),

Dilo dilo,

Garzani, Girani, Govent,

Hırpani (Sözlüdür, sadece tef ile oynanır),

Kasap,

Karakıştani (Sözsüzdür, sadece tef ile yürütülür),

Mirani,

Roşkani,

Süleymaniye,

Şeyhani, Şiro,

Vaynana,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.