Yumurtadan yeni çıkmış ve henüz ayakları oluşmamış yavru kurbağa…

İribaş, (İng. tadpole).

Kurbağa larvalarına verilen özel ad.

Tetari.

Kuyruksuz kurbağanın yumurtadan yeni çıkmış kurtçuğu.

Balıklar ve kurbağalarda, dış döllenme ve dış gelişme olur. Bunların yumurtadan çıkan yavruları (larva) suda yaşadığından, dış etkilere kara ortamındakilerden daha az açıktırlar.

Bazı canlılar dünyaya geldiklerinde ana canlıya benzerken bazıları da benzemezler. Ana canlıya benzemeyen canlılar gelişim dönemleri boyunca başkalaşım geçirerek ana canlıya benzer hale gelirler.

Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan sonra yapısal değişikliğe uğrayarak ana canlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir. Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan ergin hayvan oluncaya kadar geçirdikleri gelişim evrelerinin hepsine birden başkalaşım denir.

Kurbağalar;

Larva döneminde suda solungaç solunumu, ergin dönemde karada deri ve akciğer solunumu yaparlar. Yumurta ile çoğalırlar. Dış döllenme görülür. Gelişimleri sırasında başkalaşım geçirirler. Kalpleri üç odacıklıdır. Kirli kan akciğerlerde temizlenir. Kalplerinde temiz ve kirli kataşırlar. Vücutlarında kirli ve temiz kan dolaşır. Nemli bölgelerde yaşarlar. Suda, karada ve ağaçlarda. Avustralya ve çevre adaları hariç, bütün dünyaya yayılmışlardır. Soğukkanlı canlılardır.

Kurbağalar böcek, solucan ve sümüklü böcekleri severek yerler. Kurbağalar işitmede en duyarlı canlılardandır. İşitme duyuları görme duyularından çok daha hassastır. Dış kulakları bulunmaz. Ancak hareket eden avlarını fark ederler. İnce ve çıplak derilerinde müküs ve zehir bezleri vardır. Müküs yapışkan bir sıvıdır. Vücudu su kaybına karşı korur. Derilerindeki zehir tahriş edicidir.

Kaynakça;

http://tr.wikipedia.org/

http://mydonoz.net/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.