Hafıza, düşünme ve muhakeme becerilerinin aşama aşama ilerleyerek azalması …
Demans, Demantia
Demans (bunama);
Hafıza, düşünme ve muhakeme becerilerinin aşama aşama ilerleyerek azalmasıdır. Demans hastalığına yol açma ihtimali olan birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Demans; banyo yapmaktan, yemek pişirmekten tutun da evin yolunu bulmak gibi birçok günlük rutinleri etkileyebilir. Amerika’da demansın en yaygın nedeni Alzheimer hastalığıdır. Aynı zamanda Alzheimer hastalığı, bir insanın kişiliğini, davranışlarını, ailesi ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini de etkileyebilir. Eğitim ve destekleyici hizmetler, Alzheimer hastalarının ve onların ailelerinin yaşam kalitesini artırabilir.
Organik bir beyin hastalığı sonunda akıl gücünün gitgide bozularak yitirilmesidir. Beyin dokusu faaliyeti (fonksiyonu) o derece zedelenir ki sosyal yaşamla veya işle ilgili faaliyetleri etkileyecek derecede zekâ kaybı veya azalması olur. Demans’ın belki de en çarpıcı özelliği, hafıza kaybıdır. Depresyon veya kuruntu da olabilir. Alzheimer hastalığı, en bilinen ve tartışılan örnektir. Demans, ekseriyetle düzelmez.
Tüm demansların %60-65’i Alzheimer tipi demanstır. Hastalığın başlangıcı kesin olarak belirlenemez. İlk evrelerde ılımlı düzeyde unutkanlık vardır ve kişi genellikle bellek bozukluğundan yakınır (telefon no’su isimleri unutma gibi). bellek sorunları ilerleyici nitelikte değilse bu durumu tanımlamak için Yaşlılığın Benin Unutkanlığı tanımı kullanılır.
Bellek bozukluğunun ilerlemesi sonucu sosyal ve mesleki işlevsellikte azalma, konsantrasyon güçlüğü, konuşma bozukluğu ortaya çıkar. İlk dönemde hasta bellek bozukluğunun farkında olduğu için yeti yitimine bunaltı ve çökkünlük ile yanıt verir. Daha sonra bellek bozukluğunu inkar etmeye başlar.
Demansın en önemli belirtisi bellek bozukluğudur. Hem yakın bellek (anterograd amnezi) hem de uzak bellek (retrograd amnezi) görülür. Ribot yasasına göre demansın gidişi sırasında öncelikle yakın bellek sonra uzak bellek yıkıma uğrar.
Kaynakça; http://www.google.com.tr