ABD' de blues müziğinin önde gelen şarkıcısı …

Janis Joplin,

Janis Lyn Joplin,

Amerikalı şarkıcı, besteci ve blues müziğinin ustası.

60`ların en güçlü Beyaz kadın rock sanatçısı olan Janis Joplin aynı zamanda kendini parçalarına tamamen yansıtabilen muhteşem bir blues ustasıdır. İlk olarak sahneyle tanıştığı San Francisco`nun kendini bilmez grubu Big Brother &amp ile başladı. Big Brother`ı normalden ayırıp farklı kılan Janis Joplin olmuştur. `67 Monterey Pop Festivali`ndeki (belki de en iyi gösterisiydi) filme de çekilen “Ball and Chain” ile onları bir anda hit yaptı. İddialı, baskıcı kişiliği ve sahnedeki rahat, azgın tavırlarıyla Rock müzikte kadının günümüzdeki yerine ulaşmasında da büyük rol oynamıştır.

Janis Joplin Texas, Port Arthur kasabasında büyüdü. Joplin`in sonradan ortaya çıkaniç çekişmeleri ve mutsuzluğu, çevresinin beklentileriyle kendi istediklerinin birbirlerinden çok farklı oluşu ve tüm bunlara ayak uyduramamasına bağlanır.

Joplin`in ilk albümü “I Got Dem Ol` Kozmic Blues Again Mama!”, Big Brother`dan gitarist Sam Andrew`in de çaldığı Kozmic Blues Band ile birlikte dolduruldu. Çok tutulmasına rağmen, Janis Joplin`in çıkardığı en iyi iş denemez; bu yeni topluluk müzik açısından daha cilalı olmalarına rağmen Big Brother`daki elemanlar kadar sıcak değillerdi, yaptıkları müzik ise devamlı soul rock`a kayıyordu. Ancak başarısız olarak nitelendirmek de doğru değil, Janis Joplin`i zirveye çıkaran “Try (Just A Little Bit Harder)” parçasının başarısı asla göz ardı edilemez.

Joplin`in hayatı hemen hemen tüm biyografilerde de dikkatin çekildiği üzere uyuşturucu bağımlılığı, alkoliklik ve kalıcı olmayan kişisel ilişkiler üzerine kurulmuştu sanki.

Ölümünden kısa bir süre önce ise müzikte işler yolundaydı, son albümü “Pearl” için istediği çok yönlü bir müzik için bir araya getirdiği “Full Tilt Boogie Band” -yapımcı Paul Rothschild idi- doğrusu acımasızca eleştiriliyordu ancak “Pearl” Janis Joplin`i, onun olgunluğunu, farkını kanıtlıyordu sanki. Blues`un, soul`un ve halk-rock`ın üstesinden başarıyla gelebildiğini bu harika albümde ilan etmiş oldu.

Albümdeki “Mercedes Benz”, “Get It While You Can” ve Kris Kristofferson`ın “Me and Bobby McGee” parçaları Janis Joplin`in en iyi parçalarındandır. Ancak üzücü bir şekilde 1970 Ekim`inde Hollywood`da bir otelde aşırı dozdan, daha albümü çıkmadan, bir türlü sevemediği yaşama veda etti. “Me and Bobby McGee” ölümünden sonra `71`de bir numaraya yükseldi. Onunki gibi bir sesin bir daha dünyaya gelmesinin ne kadar zor olduğu herhangi bir parçasını dinleyince hemen anlaşılıyor.

Kozmic Blues Band kuruldu. Sam Andrew, Brad Champbell, Carnelius Flowers, Richard Kermode, Gabriel Mekler, Moury Baker, Lonnie Castle, Roy Markowitz, Terry Clements ve Luis Gusco grupta yer alan isimler oldu. Konserlerin ardı kesilmiyordu ve her konser sonrasında müthiş kayıtlar bırakıyordu. 1969 yılında yeni grupla I Get Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama kaydedildi. Albümden öne çıkan parça sayısı bir önceki albümle kıyaslanınca pek iç açıcı değildi ama Janis’ın sesi her şeyi kotarmaya yetiyordu. Kozmic Blues, Try, Maybe, As Good As You’ve Been To This World iyi parçalardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.