“Lahos” da denilen, eti lezzetli bir balık …

Girida,
Grida,

Lahoz,
Lahos,
Lagos,
(Epinephelus aeneus),
Yunanca Στήρα (Stira)
Eti lezzetli bir balık.

Girida balığı Serranidae (Hani balıkları) familyasındandır. Akdeniz’de ve Ege denizinde bulunan 120 cm uzunluğunda, 25 kilo ağırlığında bir balık türüdür. Denizlerimizde 20–200 m. derinlikte bulunan kayalık, taşlık ya da çakıllı bölgelerde yaşar. Kabukları sert, yırtıcı ve etçil bir balıktır. Her türlü kabuklu, omurgasız ve küçük balıklarla beslenir. Gövdesi koyu gri veya kahverengidir. Akdeniz’in eti en lezzetli ve şöhretli balıklarındandır. Lahos balığı, Orfoz balığının amcasının oğludur. Üst bölgesinde sarı lekeler bulunur. Buğulama, ızgara ve tavası lezzetle yenir.

Orfoz balığının yaşı ilerledikçe enine büyür. Lagos balığında ise vücut daha uzun bir yapı gösterir. Grida türü kum lagosu olarak da bilinmektedir. Açık kahverengi derisi üzerine gövde boyunca uzanan koyu renk ince çizgileri ile kolayca tanınır.

Lagos balığı, Börtlek adı ile de anılır. Derin sularda yakalanır. Derinden yüzeye çıkarılırken basınç farkından dolayı gözlerinin dışarı doğru fırlamasından dolayı börtlek adı verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir