Uzun boyunlu ve kulpsuz küçük rakı sürahisi … .

Karafaki,
Karafa,
Fransızca carafe,
Uzun boyunlu ve kulpsuz küçük rakı sürahisi.
Karaf, sürahi, Cam sürahi.
Kulpsuz sürahilere verilen ad.
Karaf, İçerisine içki konulan küçük sürahi.
Şarabın açıldıktan sonra havalandırılması için konulması gereken özel sürahiye verilen ad.
Şarap karaf’ tan, rakı karafaki’ den servis edilir.

Şarabın karafa aktarılması, teknik açıdan da gerekli bir uygulama. Özellikle genç ve sert tanenli şarapların daha rahat içilebilmesi için karafta havalandırmak gerekir. Şarabın, bir karafa aktarılmasına, dekante etmek deniyor. Bu işlemin öncelikli hedefi, şarabı mümkün olduğunca hava ile temas ettirmek.

Genelde şarabın servisten birkaç saat önce karafa alınması önerilir. Bunun için kavaf’ ta dekante edilmesi gerekir. Pek sevmeyiz ama şarabın zarif ve saydam bir karaftan kadehe doldurulması her zaman insanın gözünü okşayan teknik bir gerekliliktir.

Karafaki çeşitleri;
Donald Karafaki,
Göbekli Karafaki,
Nota Karafaki,
Eğik karafaki,
Optikli Kemer Karafaki,
Kemer Karafaki,
Uzun Karafaki,
Karlıklı Karafaki,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir