Gaziantep yöresine özgü, pirinç ve pekmezle çorba biçiminde hazırlanan bir tür tatlı …

Munu,
Muni,
Munu şorbası,
Muni çorbası,
Şirinli çorba,
Pirinçle yapılan bir tür tatlı çorba.
Gaziantep yöresine özgü, pirinç ve pekmezle çorba biçiminde hazırlanan bir tür tatlı.
Pekmez ve pirinç ile yapılır ve bu tatlı daha çok loğusalara yedirilir.

Gaziantep’te iyi yemek yapanlara kerdiman, keyvanı derler.

Munu, Muni, Şirinli Çorba. Aynı zamanda bu bir tatlıdır.;
Malzemeler;
2,5 su bardağı pirinç,
12 bardak su,
2 su bardağı şeker,
12 yemek kaşığı pekmez.
Dövülmüş ceviz yada fıstık.

Yapılışı;
Pirinç suda açılıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca şeker yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Daha sonra pekmez konup bir iki taşım kaynatılır. Koyulaştıktan sonra ocaktan alınır.
Üzeri fıstık ya da ceviz içi ile süslenerek servis yapılır.

Gaziantep yöresinde yapılan lezzetli bir çorba, Beyran çorbası, sabah kahvaltıda yenir.;
Malzemeler,
1 kg kuzu incik
2 çay bardağı pirinç,
5-6 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
8 diş sarımsak
Tuz ve Karabiber.

Yapılışı;
Düdüklü tencerede kuzu eti ve kabukları soyulmuş bütün sarımsaklar ile su beraber haşlayınız. Haşladığınız eti çorba için didikleyin. Haşladığınız etin suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip haşlayın. Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın.

Gaziantep yöresine özgü diğer yemek isimleri;
Çirli Yahni, Soğan yerine kayısı kurusu konularak yapılır.
İrmik helvasına verilen ad, memiye (arapça mamuniye) helvesi denir.
Mıhşı, mihşi, Gaziantep yöresinde dolmaya verilen ad.
Mıkla, mıhlama, Kıyma ve soğanla pişirilen yağda yumurta.
Şeyhülmuhşi, Gaziantep, Kilis ve Hatay yöresine özgü, taze acur, patlıcan yada kabak ve kıymayla yapılan bir yemek.
Mugaşşer (Muhasser, mukaşşer, mukasser), Gaziantep yöresinde kabukları soyulmuş ve ikiye bölünmüş nohuta verilen ad.
Hasbir, Gaziantep yöresinde yemeklerde kullanılan safran’a verilen ad.
Tarhın, Yemeklerde çokça kullanılan bir nane türüne verilen ad.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir