Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin kısa yazılışı…

CERN,
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi.
European Organization for Nuclear Research.

Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltması olup Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamındadır.

1954’de kurulan CERN laboratuvarı, Cenevre yakınlarındaki Franco-İsviçre sınırında yer alır.

CERN sözleşmesi 1953 yılında Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya Federal Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Yugoslavya’nın kurucu devletleri tarafından imzalandı ve 29 Eylül’de yürürlüğe girdi Daha sonra Avusturya (1959), İspanya (1961-1969, 1983’e tekrar katıldı), Portekiz (1985), Finlandiya (1991), Polonya (1991), Çekoslovak Cumhuriyeti (1992), Macaristan (1992) , Bulgaristan (1999), İsrail (2014) ve Romanya (2016). Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyeti 1993’te karşılıklı bağımsızlıklarını kazanarak CERN’e tekrar katıldı. Yugoslavya, 1961’de CERN’den ayrıldı.

Bugün CERN’de 22 üye ülke var. Sırbistan, Kıbrıs ve Slovenya, üyelik öncesi aşamada yardımcı üye konumundadır ve Türkiye, Pakistan, Ukrayna ve Hindistan ortak üyelerdir.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, CERN’ de fizikçiler ve mühendisler evrenin temel yapısını inceliyorlar. Maddenin temel unsurlarını – temel parçacıkları – incelemek için dünyanın en büyük ve en karmaşık bilimsel araçlarını kullanıyorlar. Parçacıklar ışığın hızına yakın bir şekilde çarpışırlar. Süreç, fizikçilere, parçacıkların nasıl etkileşime girdiği konusundaki ipuçlarını verir ve doğanın temel kanunlarına dair bilgiler sağlar.

CERN’de kullanılan araçlar, amaçlı olarak hazırlanmış parçacık hızlandırıcıları ve dedektörlerdir.
Hızlandırıcılar, kirişlerin birbirleriyle veya sabit hedeflerle çarpışmadan önce yüksek enerjilere parçacık kirişlerini artırır.
Dedektörler, bu çarpışmaların sonuçlarını gözlemler ve kaydederler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.