Ankara’nın meşhur etli bir yemeği …

Ankara Tava,
Alabörtme,
Calla,
Çoban kavurması,
İlişkik,
Kapama,
Orman kebabı,
Patlıcanlı et,
Sızgıç,
Siyel,
Siyer.

Ankara Tava Yemeği;
Bölgelere göre pilav pirinç’ten veya arpa şehriye’den yapılır. Yemek için kemikli kaburga eti, kuşbaşı et ya da incik olabiliyor. Aşağıda kuzu incik ve şehriye pilavına göre bir tarif verilmiştir.

Malzemeler;
5-6 adet kuzu incik
500 gram arpa şehriye
1 litre su
50 gram tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kırmızı biber
2 adet domates
Tuz, Karabiber
7-8 diş kabuklu sarımsak.

Yapılışı;
Kuzu incikler tencereye konur. Üzerine reyhan, fesleğen, yenibahar, kimyon, kişniş, tuz, karabiber, rendelenmiş limon, sarımsak, sızma zeytinyağı karıştırılarak ilave edilir. Etimiz bir gece buzdolabında bekletilir. Sosta bekletilen etleri, aynı tencere içerisinde çok kısık ateşte ara ara çevrilerek 3-4 saat pişirin. Ayrı bir yerde arpa şehriyeyi pilav tenceresinde tereyağ-sıvı yağ ile kısık ateşte rengi pembeleşene kadar kavurun. Küp küp doğranmış kırmızı biberi üzerine ilave ediniz. Biraz daha (5 dakika) kavurun. Daha sonra doğranmış domatesleri ve suyu ilave ederek harlı ateşte kaynatın. Kaynayınca, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Pişirilmiş şehriye pilavını geniş bir fırın kabına alın. Pişmiş incikler sosu ile birlikte fırın kabına yerleştirilerek üzerine kabuklu sarımsaklar konulur. Kabı folyo kağıdı ile kapatarak önceden 180-200 °C ısıtılmış fırında, 20-30 dakika kadar pişirilir. Fırın tepsisinden servis edilir.

Ankara yöresi yemekleri;
Ankara tavası, Ankara Döneri, Alabörtme, Aş çorbası,
Bazlamacın, Bici, Bohça böreği, Bırtlak,
Beypazarı Kurusu,
Calla, Carcıran,
Çerpit, Çılbır, Çırpma,
Çoban kavurması,
Daşlak, Dutmaç,
Efelek dolması, Entekke böreği, Ekir,
Fıslak,
Göçe, Göter,
Hamman,
İlişkik,
Kapama, Karga beyni, Kar helvası, Kartalaç, Kana, Kaile,
Köremez, Keşkek, Kömbe, Kete, Köyter,
Miyane çorbası, Mucirim köftesi,
Nevizme,
Orman kebabı, Oğmaç aşı,
Öllüğün körü,
Papara, Patlıcanlı et, Papaç, Pıtpıt pilavı, Perçem,
Saçkıran, Sızgıç, Siyel, Siyer, Su böreği.
Şirden dolması (bumbar),
Tandır, Tamtak tiridi, Toyga çorbası, Tohma, Tiritli köfte, Tiltil helvası, Topaç.
Yalkı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir