Biberlerin acılık birimi …

Scoville,
Biberlerin acılık birimidir.
Naga_Jolokia_Peppers
Biberlerin acılığını ölçmek için bu acılığa sebep olan kimyasal capsaicin (kapsaisin) değerini ölçen skaladır. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanır.
1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilen, bir test metodudur. Bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesi prensibine dayanan bir ölçüm sistemidir.

Bu kimyasal madde, çevre koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Biberin acılığı sadece bitkinin genetiğine göre değil, yetiştirildiği yere göre de değişiyor. Dünyanın en acı biberi, ABD’nin Güney Karolina eyaletinde yetiştirilmiştir. Ucunda minik kuyrukları olan ve acılığı nedeniyle Yüksek Güç-HP22B adı verilen bu kırmızı bu biberler, Scoville Acılık Ölçeğine göre 2.2 milyon birime ulaşarak dünya rekoru kırmıştır. Normal bir acı biberin, Scoville acılık ölçeğindeki birimi ise sadece 5 bin birimdir. Daha önceki rekor Hindistan’da yetiştirilen biber 1.2 milyon birim ile Bhut Jolokia türü Hint biberidir.

Biberlerin acılık değerleri;
Dolmalık biber : Sıfır Scoville.
Hafif acı sivribiber : 100 Scoville.
Acı kırmızıbiber : 500 Scoville.
Tabasco : 2.500 Scoville.
Meksika biberi, (Serrano) : 10 bin Scoville.
Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi: 50 bin Scoville.
Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia biberi : 800 bin Scoville.

Yukarıdaki biberlerden Malagueta biberi yenmeyecek kadar ve elinizi dahi yakıyor. Hatta Naga Jolokia biberi yendiği zaman insanı öldürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.